Alles over full hybrid auto's!

Toename export hybride auto's
Toename export hybride auto's Eind mei publiceerde TNO een rapport met de naam "In- en uitstroom en samenstelling van het Nederlandse personenautopark". Hieruit blijkt onder andere dat een groot gedeelte van de verkochte nieuwe auto's heel zuinig is. Verder valt op dat Nederland veel gebruikte auto's exporteert, waarbij het ook gaat om een hybride en elektrische auto's.

Samenstelling Nederlands Wagenpark
Nederlandse wagenpark. Uit: Rapport In- en uitstroom en samenstelling van het Nederlandse personenwagenpark

Voor Wilma Mansveld, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, zijn schone lucht en het tegengaan van Klimaatverandering de prioriteiten van haar beleid. Dat schrijft ze in een inleidende brief van het rapport aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Het kabinet stimuleert de verkoop van schone en zuinige auto's, maar er is volgens haar ook een groot effect op het milieu door de import en export van gebruikte auto's.

Ze zegt dat het 'typerend voor Nederland is' dat we veel gebruikte auto's exporteren. Onze Nederlandse auto's zijn namelijk gemiddeld gezien van hoge kwaliteit. Onze buurlanden, maar ook Oostblok landen en Rusland, zijn daarom bijzonder geïnteresseerd in tweedehands auto's uit Nederland. Hierdoor kunnen tweedehands auto's in sommige gevallen meer geld opleveren als exportauto dan ze in Nederland te verkopen aan een merkdealer of particulier via websites als Autoscout24.nl.

Volgens het rapport ligt er een piek bij export rond de vier jaar; relatief nieuwe auto's dus. Sinds 2013 is ook de export van hybride en elektrische auto's op gang gekomen. Dit is volgens de staatsecretaris een slechte ontwikkeling, aangezien daarmee een deel van de CO2-reductie naar het buitenland vertrekt. Een goede ontwikkeling is het grote aantal oude vervuilende auto's die naar het buitenland worden geëxporteerd.

export hybride voertuigen
Cijfers export hybride voertuigen. Uit: Rapport In- en uitstroom en samenstelling van het Nederlandse personenwagenpark

50% van de zakelijke hybride auto's verdwijnt voor de leeftijd van 6 jaar naar het buitenland. De populaire plug-in hybride modellen zijn nog amper geëxporteerd. Er zijn bijna tienduizend van deze auto's op de weg (de Opel Ampera, Prius Plug-in en Chevrolet Volt), waarvan slechts drie voertuigen zijn geëxporteerd naar het buitenland.
TNO heeft genoeg redenen om de exportcijfers in de gaten te houden. Vanwege de groei van het aantal nieuw verkochte hybride voertuigen, zal het aantal geëxporteerde modellen alleen maar toenemen.
Ander nieuws

Automerken
- Algemeen nieuws (1 auto)
- Audi (9 auto's)
- BMW (4 auto's)
- Chevrolet (1 auto)
- Citroen (5 auto's)
- Fisker (1 auto)
- Ford (2 auto's)
- Honda (6 auto's)
- Jaguar (1 auto)
- Kia (5 auto's)
- Land Rover (1 auto)
- Landrover (1 auto)
- Lexus (3 auto's)
- Mercedes (4 auto's)
- Mitsubishi (3 auto's)
- Nissan (1 auto)
- Opel (1 auto)
- Peugeot (9 auto's)
- Porsche (4 auto's)
- PSA (1 auto)
- PSA concern (1 auto)
- Toyota (11 auto's)
- Volkswagen (8 auto's)
- Volvo (3 auto's)
Privacy Policy